Десет правила за работа на фрийленсъри и/или инфлуенсъри

Напоследък все по-често ми задават въпроса как се работи с компании и какво е да си на свободна практика. И понеже съм човек бил от двете страни на монетата, а компаниите днес ме наричат “инфлуенсър”, реших да обобщя правилата, до които съм достигнала и прилагам в работата си.  Ето ги и тях:

1. Бъдете проактивни.
Независимо за колко популярни се имате, не очаквайте компаниите да ви потърсят сами. Да, това се случва, но е грешка да оставяте инициативата в тях, защото лимитирате възможностите си. Добре е като отидете при дадена компания, да сте си научили предварително урока за нея – дейност и маркетингова комуникация в предходни години. Това ще ви позволи да отидете на първата среща с конкретно предложение.

 2. Бъдете лоялни към клиентите си.
Звучи като нещо от приказките или осемдесетарските филми, но лоялността си остава много важна част и от работата на свободна практика и/или инфлуенсъра.  Да бъдете честни към настоящите ви клиенти е условие за успешни взаимоотношения и с новите. Останете лоялни обаче единствено към компании, които ви отвръщат със същото – лоялност.  

3. Отървете се от клиенти.
Безсмислено е да работите за клиенти, които: a) ви докарват безсъние и кофти дъх, б) плащат ви малко или не ви плащат навреме, в) искат много повече от договореното. Ако имате такива, отървете се от тях. Понякога това да разкарате някой клиент е гаранция за по-добри възможности. Не забравяйте, че не само компаниите избират вас, вие също избирате тях.

4. Не работете на бартер.
Не се занимавайте с клиенти, които от самото начало искат от вас неща на бартер, освен ако не става дума за нещо много специфично, което дългосрочно ви носи ползи. Без да бъдете груби обяснете колко време влагате в работата/името си  и какво точно получава клиента за своя физически продукт, който след това продава за реални пари. Бартерните отношения вредят на целия пазар и са гарант за ракова икономика. Просто кажете ”бартер сметки не плаща.”

5. Вдигайте си цените.
Ако имате твърди клиенти, с които взаимно искате да продължите да работите, е добре през определен период от време да си вдигате леко цените. Причината е в това, че с времето ставате все по-добри и опознавате клиента все повече. Това ви прави по-бързи, по-точни и по-гъвкави в работата с дадена компания, което е залог за по-висока стойност.

6. Агенциите не са ви враг.
Много често ще ви се наложи да работите не с клиента директно, а с неговата агенция и колкото и да не изглежда така понякога, хората по средата не са ви врагове. Не са ви приятели също.

6. Доброволствайте.
Работете без пари за каузи, които подкрепяте и си заслужават. Точка.

7. Работете за себе си.
Клиентът ви не ви е шеф. Не изпадайте в това погрешно мислене, че работейки С дадена компания, работите ЗА нея. Има разлика между двете неща.  Установете от самото начало принцип на работа, който е верен и на вас. Например – не работя уикенда, не работя вечер, не правя повече от еди-колко-си процента неща про боно. Работете с клиента си, но не за сметка на цялото си време, а продължете да продуцирате собствени проекти. Не се страхувайте да казвате “Не”.

8. Нямайте друг Бог освен аудиторията си.
Като човек на свободна практика, или “инфлуенсър”, много често имате стойност точно толкова, колкото стойностна е аудиторията ви и е пределно ясно, че компаниите ви търсят и заради това. Не продавайте обаче хората, които следват работата и мнението ви. Аудиторията ви е по-важна от всякакви финансови предложения и винаги трябва да бъдете честни с онези, които вече са ви повярвали. Не ставайте жалки, продавайки лъжи на хора, които са с вас преди компаниите.

9. Имайте принципи.
Най-важния съвет за човек на свободна практика и/или инфлуенсър, който е търсен заради своето влияние и аудитория е наличието на принципи. Знайте, че в живота имате единствено името си и инвестирайте в него, като не работите с кой да е. Независимо от парите не се забърквайте с компании с лоша репутация и не комуникирайте послания, които дългосрочно по-скоро вредят, отколкото обратното.

10.  Забравете думата “инфлуенсър”.
Ако наистина искате да сте на свободна практика, бъдете готови за здрава работа, периоди на несигурност и даване на 100% от себе си във всеки един момент без гаранция за възвръщаемост. Повярвайте много по-лесно е да се скатаете ако сте някъде на заплата, отколкото ако работите за себе си. “Инфлуенсър” са само десет последователно наредени букви без никаква стойност, с които ви чешат егото както компаниите, така и агенциите, които ви продуцират или купуват. Едиственият начин да накарате другите да чуят гласа ви е чрез усилна и последователна работа, другото е фишек за три дни. В морето от красиви момичета и момчета известни с това, че са известни в инстаграм, ще се отличите само с реален качествен продукт.  А и честно – “инфлуенсър” не е ли мега тъпо?

Vera Gotseva