Белинташ

Белинташ е едно от най-интересните места, които може да се видят в Родопите. Около него има толкова много предположения и легенди, че не можеш да им хванеш края. Факт е само, че то е тракийско светилище с ясно обособени "кладенци" в скалите. От там нататък може да се прочете какво ли не за мястото, като се започне от космически кораби и се стигне до Ванга. 

Интересното беше, че докато бяхме на скалата, времето се смени няколко пъти - от ясно слънце, през ситен дъжд и сняг, който не съм виждала друг път. Нещо средно между мокър сняг и градушка, който се появи на няколко пъти съвсем внезапно. 

Белинташ е изключително място за снимки. И тук не говоря за естествените кладенци и отраженията в тях, които са първото за което се сетите. При правилна перспектива мястото е иделно за композиране на снимки с почти космически характер. Особено по свечеряване, когато снимането на хора на фона на небето е със страхотни резултати. 

Перспективата надолу често пъти може да бъде сгрешена при снимане, но не и на Белинташ. Ако обичате риска, също като мен, просто сядате на скалата и щракате до насита. В района на светилището е много красиво. Родопите са магична планина и накъдето и да обърнеш поглед, откриваш невероятни гледки. 

Както писах и по-горе Родопите са място на което времето може да се промени за минути. От слънчево, може да стане мъгливо и то с мъгла, в която имаш видимост едва няколко метра. Природата е велик учител и най-добре показва колко е ефимерно всичко и че трябва да живеем с промените, които се случват около нас ежечасно.