Съвети за снимане на природа

1.     Снимайте на основна камера, а не на някакъв режим. Днес режимите на добрите камери са много изкушаващи, но ако снимате природа, рабтете на основна камера.

2.     Ако имате избор правете снимки сутрин или късно следобед-привечер. Меката светлина е чудесна за природни снимки.

3.     Композирайте спрямо водещите линии – такива, който невидимо сочат към центалния ви обект. Ако имате

4.     Вкарайте динамика в композицията, като имате обекти горе и долу.  Представете си плаж и скали. А сега си представете хора под чадър на плажа и друг човек на скалите. Ето я динамиката.

5.     Не ползвайте филтри. В някакъв смисъл това вече би ви отличило.  Филтрите вече излизат от мода. Опитайте да работите с естествени цветове.

6.     Опитайте да вкарате човек в композицията. Тояа ще подчертае природата. Един персонаж винаги привлича.

7.     Не зуумвайте, но изрежете после ако искате по-приближена композиция. Няма нищо лошо в редактирането на снимки и по-конкретно в изрязването с цел приближаване. Разбира се всичко трябва да е с мярка.

8.     Ръчно работете с фокуса и експозицията. Ако искате да правите добра фотография, научете се да работите на ръчни настройки. И после открийте режимите.

9.     Правте повече от една снимка на дадена композиция. Не се страхувайте да правите по няколко кадъра на едно и също място. Винаги има нюанси.

10. Не забравяйте да снимате детайли. Природата е и в малките капки дъжд или цветето, снимано на макро.

Vera Gotseva