Съвети за снимане на портрети

1. Човекът срещу вас е основен и единствен приоритет. За него/нея трябва да е комфортно да бъде пред камерата. През цялото време обектът трябва да е в идеална своя среда и комфортна зона. Трябва да го усетите и да го предразположите. В този ред на мисли, разговаряйте с модела. Тя/той е най-важното нещо и ако пожелае да спрете да снимате, приемете неговото желание.

2. Усетете ситуацията и действайте спрямо нея. Някои хора предпочитат да се подхожда към тях по-агресивно или по–пасивно при заснемането на кадрите - „Застани тук и се усмихни“ или „Би ли искала да пробваме снимка тук?“, са два различни подхода, пробвайте кой работи по-добре в конкретния момент и с конкретния модел.

3. Намерете подхода за конкретния човек и имайте визия и насоки, спрямо които да го водите какво да прави. През цялото време се налага позиране, но без да се напряга модела. Всеки човек се притеснява от снимките и вие трябва да го насочвате. Ако оставите да реши как да застане сам, ще се притесни и кадърът няма да се получи. Вижте раменете му - ако са стегнати, той се притеснява и вие трябва да го предразположите.

4. За хубавата снимка ключът към успеха е в светлината. Основен принцип – тя трябва да е зад вас. Чудесни снимки стават в полупрофил и лице, обърнато към светлината, а прозорецът е добър заместител на допълнителното осветление, когато не разполагате с такова.

5. Статиката на тялото е много важен момент. Обикновено хората изглеждат неестествено и стегнати ако не са професионални модели. Затова пасивността и статиката трябва да се преодолее с композицията на кадъра. Не искате човекът да изглежда отпуснат, нито прекалено стегнат. Затова моделът не бива да се обляга с гръб на стена или другаде, ако е фронтално срещу вас - в тялото му трябва да има енергия. Това се постига с общуване.

6. Позицията на тялото определено има значение. То може да е право или седнало. Ръцете трябва да бъдат отделени от торса, като моделът трябва да прави нещо поне с една от ръцете си – така избягвате като цяло неприятните „кръгли“ кадри и давате силует на човека и снимката. Лицето не трябва да е изнесено назад. Когато брадичката е изнесена малко напред лицето е по-динамично. Снимайте в полупрофил. В лек диагонал застават лицето и раменете, брадичкатата и челото, а раменете са леко извъртяни в синхрон с лицето, за да не е статично тялото. Правете снимки с различно положение на косата.

7. Очите изразяват всичко – търсете ги. Моделът за снимката трябва да гледа напред. Ако не усещате химията между очите – между вас и човека - по-добре да не гледа към вас, защото това се усеща и вижда лесно от аудиторията.

8. Трябва да знаете какво правите и затова снимайте всеки ден хора. Дайте си време да се отворите към онзи срещу вас. Никога не пренебрегвайте човека срещу себе си. Неговата работа е в пъти по-трудна от вашата, защото той е чувствителен пред камерата.

9. Портретната фотография винаги е за човека срещу вас. Дори да мислите, че имате много хубава снимка, може и да е така, но ако моделът не се харесва на кадъра, не го публикувайте. Идеята не е да покажете колко добри фотографи сте, а човекът пред камерата ви да се чувства добре и да се хареса на снимката.

10. Изградете доверието и се забавлявайте през цялото време. Снимането на хора трябва да е удоволствие и радост. Водещ мотив е хармонията помежду ви. Идеята за "перфектната снимка" е второстепенна.

Vera Gotseva