Съвети за снимане при слаба светлина

1.     Обектът ви трябва да е неподвижен.  Снимането на ниска светлина изисква известна неподвижност, освен ако целта ви не е да направите размазани снимки, в които дефектът е ефект.

2.     Снимайте без светкавица срещу светлинен източник.  Ако разположите обекта си пред някаква светлина, ще имате много ефектни силуети. Снимането може да бъде в цветен или монохромен режим, като ако искате да подсилите ефекта на контрастния силует, изберете черно-бялото.

3.     Снимайте на светкавица. Ако изберете да снимате със светкавица, отново срещу светлинен източник, ще получите креативни снимки  в градски стил. Пробвайте това в градски условия.  Също пробвайте да вдигнете светкавицата над обекта.

4.     Не снимайте само в режим. Опитайте да работите ръчно и снимайте в дълга експозиция. С малко повече практика снимките ви няма да са по-различни от тези на всеки DSLR.  Дългата експозиция ви позволява да улавяте движения.

5.     Снимайте неподвижен обект и рисувайте около него светлина. Тук вече ви е нужен режим и той е light-painting. Нека обектът ви е неподвижен, а някой ви асистира с малко фенерче, рисувайки около обекта.

6.     Не се страхувайте да бъдете креативни. В снимането на ниска свелтлина имаме няколко редовни сюжета, от които е добре понякога да бягате, търсейки собествения си глас. Слабата светлина е ваш помощник в  експериментите. Не забравяйте, че не само острата снимка е красива, но и тази, в която няма нищо фокусирано, но всичко ви издава.

7.     Не зумвайте. Никога. Снимането на ниска светлина е свръхчувствително към зуум-а. Ако искате да приближите, разходете се.

8.     Снимайте в монохром. Черно-бялата фотография и нощта са неразривно свързани.

9.     Снимайте на максимално широка бленда, изполвайки отново ръчните настройки. Това ви дава централизиран обект и симфония от светлини или размазвания отзад в буке ефект.

10.  Снимайте градски отражения в нощни локви. При стабилен нощен режим експериментирайте, снимайки в локви нощните градски светлини.  Важното тук е да внимавате в композицията и да изберете кое е по-важно за вас – отражението или първоизточника, за да насочите фокуса натам.

Vera Gotseva